Wat is een kalknagel?

Onychomycose is de medische term voor een schimmelinfectie (‘mycose’) aan de nagel (‘onycho’) die kan optreden aan de nagels van tenen en vingers. Schimmels zijn microscopische organismen die geen zonlicht nodig hebben om te overleven. Sommige schimmels hebben gunstige eigenschappen, terwijl andere juist ziekte en infecties veroorzaken. “Kalknagels” worden veroorzaakt door een schimmel die tot de groep van dermatofyten hoort. De schimmels voeden zich met keratine, een van de hoofdbestanddelen van jouw nagels.

In de volksmond wordt een schimmelinfectie aan de nagels een kalknagel genoemd. Schimmelinfecties kunnen voor een verkleuring, verdikking en schilfering van de nagels zorgen. Een “kalknagel” gaat niet vanzelf over, je zult er iets aan moeten doen! De kans is zelfs groot dat de infectie wordt verspreid naar andere delen van de nagel en voet, en zelfs naar andere mensen.

Symptomen

Een “kalknagel” ziet er niet prettig uit. Het begint meestal met een verkleurd deel in het hoekje van de nagel en verspreidt zich langzaam naar de nagelriem. De zichtbare veranderingen aan de nagel bij een “kalknagel” zijn gemakkelijk te herkennen:

 • Verdikking
 • Verkleuring – wit, geel en/of bruin
 • Broosheid – nagel kan afbreken
 • Schilferigheid
 • Misvorming van de nagel

Er zijn verschillende vormen van kalknagels”. De meest voorkomende vorm is, die waarbij de infectie begint bij de nagelrand en zich uitbreidt in de richting van de nagelriem. Dit gebeurt niet bij andere nagelproblemen.

Hoe krijg ik het?

Via andere schimmelinfecties zoals zwemmerseczeem
Een “kalknagel” ontwikkelt zich vaak uit zwemmerseczeem, een schimmelinfectie aan de huid. Als zwemmerseczeem niet tijdig wordt behandeld, kan de schimmel zich verspreiden naar de nagels. Zodra de infectie de nagels heeft aangetast, is deze veel moeilijker te behandelen dan een infectie aan de huid, omdat de schimmels doordringen tot in de diepere lagen van de nagel. Als dit gebeurt, is het moeilijker om deze gebieden effectief te behandelen.

In vochtige, openbare ruimtes zoals een zwembad of sportschool
De organismen die een “kalknagel” veroorzaken, leven in warme, vochtige omgevingen. Daarom kun je geïnfecteerd raken met schimmels, die “kalknagels” veroorzaken, in openbare, vochtige ruimtes zoals sauna’s, sportscholen, openbare douches of zwembaden.

Via opgelopen letsel aan de nagel
Wanneer je met je vinger bekneld raakt tussen een deur, op je vinger slaat met een hamer of je voet stoot tegen een tafel, loopt je nagel letsel op. Het gebeurt dan vaak dat de nagel loslaat van het nagelbed. Hoe groter het losgelaten deel is, des te groter is het gebied waar schimmels kunnen binnendringen in de nagel.

Via gezinsleden met een schimmelinfectie
Wanneer andere gezinsleden een “kalknagel” hebben is de kans groot dat je ook besmet raakt via de douchevloer, lakens, enzovoort.

Bij diabetes
Diabetici hebben bijna drie keer zoveel kans op een “kalknagel” als mensen zonder diabetes. Hoewel er geen onderzoek is gedaan naar het verband tussen “kalknagels” en diabetische voetzweren, is het zeker wel mogelijk dat de vatbaarheid voor het ene probleem samenhangt met de andere klacht.

Andere oorzaken zijn:

 • Een afwijkende zuurgraad van de huid
 • Het niet goed afdrogen van de voeten na het baden of sporten
 • Een verminderde afweer

Een infectie met schimmels die “kalknagels” veroorzaken, komt vaker voor aan de teennagels dan aan de vingernagels, omdat teennagels vaak zijn opgesloten in de donkere, warme en vochtige binnenkant van je schoenen – een ideale plek voor schimmels om te gedijen. Een andere oorzaak kan zijn dat er minder bloed naar de tenen stroomt dan naar de vingers. Daarom is het voor het afweersysteem moeilijker de infectie op te sporen en te bestrijden.

Wie lopen er risico?

“Kalknagel” komt vaker voor bij oudere volwassenen. De oorzaken zijn onder meer een verminderde bloedsomloop en een langere blootstelling aan schimmels. Omdat nagels in de loop der jaren trager gaan groeien en dikker worden, worden ze vatbaarder voor infecties. “Kalknagels” komen ongeveer even vaak voor bij mannen als bij vrouwen.

Een “kalknagel” is het meest voorkomende probleem aan de voeten. De toename van dit probleem kan te wijten zijn aan het dragen van te krappe schoenen en een toenemend gebruik van gemeenschappelijke ruimtes zoals kleedkamers en sauna’s.

Deze factoren kunnen ook bijdragen aan de ontwikkeling van “kalknagel”:

 • Leeftijd – de kans op “kalknagel” stijgt met de leeftijd
 • Zwemmereczeem – 1 op de 4 mensen met zwemmerseczeem krijgt ook een “kalknagel”.
 • Blote voeten in openbare ruimtes – bijvoorbeeld in zwembaden, gemeenschappelijke douches en de sauna.
 • Problemen in de bloedsomloop – en tevens te krappe schoenen en nagelletsel.
 • Ziekten als diabetes mellitus en psoriasis
 • Slechte hygiëne

Wil jij van je kalk- of schimmelnagels af? Bij Ratana ben je aan het juiste adres! Maak direct een afspraak